Objevte tajemný tmavě zelený prášek skrývající netušenou porci zdraví

Chlorella a její účinky na zdraví

Dnešní hektická a přetechnizovaná doba lidskému zdrav příliš nepřeje. Často se proto obracíme zpátky k přírodě a hledáme něco, co nám vrátí vyrovnanost a harmonii. Jednou z mnoha možností jsou zelené potraviny. Jednu z nejvýznamnějších pak představuje chlorela. Právě o ní vám něco řekneme na dalších řádcích tohoto článku.

Chlorella – co to je?

Jde o sladkovodní řasu pěstovanou v teplém klimatu. Chlorela je původně z Tawianu, kde se jí velmi daří díky téměř ideálnímu podnebí. Je tu vystavena dostatku slunečního světla, které je pro ni naprosto klíčové. Chlorella obsahuje vysoké množství chlorofylu, přírodního zeleného barviva. Pro svůj hladký růst potřebuje zdroj čisté mineralizované vody, hodně světla a co nejčistší vzduch. Sklízí se již osm dní pěstování. Proces má přesná pravidla a je pod stálým dohledem pověřených osob. Pak je na rostlině velmi jemně narušena její jinak pevná buněčná stěna, aby mohla být dostatečně stravitelná pro organismus člověka. Celá řasa se zpracovává do zelených tabletek.

Co vlastně tato chlorela obsahuje, že je její pozitivní dopad na člověka tak vyzdvihován? V první řadě mnoho vitaminů, stopových prvků a minerálů. Stojí za zmínku, že více jak polovinu jejího obsahu tvoří bílkoviny. V jejím rejstříku pak najdete bohatě zastoupené také aminokyseliny a samozřejmě chlorofyl. Kupodivu je tato řasa známá až od konce devatenáctého století. Při použití jako doplňku stravy má obvykle formu tabletek nebo tekutého výtažku.

Dopad chlorelly na organismus člověka

Mimo jiné obsahuje velké množství CGF (Chlorella Growth Factor), což je faktor působící velmi příznivě a probioticky na mikroflóru ve střevě a působí střevně a vaginálně. Svým způsobem jde o nejsilnější složku celé rostliny, která omlazuje a posiluje organismus. CGF redukuje také vznik onemocnění nádorového typu.

Chlorella krom jiných látek obsahuje také tzv. chlorellin, díky kterému ji lze zařadit mezi silná přírodní antibiotika. Působí proti mnoha patogenním organismům, přičemž zároveň nijak nepoškozuje trávicí mikroflóru lidského těla. Obsah chlorofylu už jsme zmínili. Právě chlorofyl se podílí na zacelování ran, zlepšování krevního obrazu a brání také tomu, aby v organismu samotném vznikalo prostředí vhodné k infekcím. Dále zpomaluje bujení bakterií, obsahuje celkem hodně dusíku a hořčíku a eliminuje také zápachy. Chlorofyl krom toho ještě asistuje při vylučování těžkých kovů z těla člověka a nejen ty – také chemické toxiny a další látky jedovaté pro organismus, se kterými si tělo ale dost dobře neumí samo poradit.

Chlorofyl pomáhá také obnovit tkáň jater a čistí krevní řečiště. Nutno ale upozornit, že stejně jako u všech ostatních preparátů je potřeba i k chlorelle přistupovat rozumně a dávkovat ji s rozvahou. Přes její silné účinky nejde o prostředek samospásný. Cílem tu není docílit prudkého jednorázového čištění organismu. Spíše postupně dodávat tělu chlorellu a vytvořit tak kontinuální adekvátní prostředí. Dávkujeme podle váhy. Chlorellu konzumujeme během jídla nebo po jídle, doporučuje se navíc odstup aspoň jedné hodiny od klasických léků. Může se objevit i alergie v podobě podráždění a zarudnutí kůže.

Vyskytuje se ovšem jen minimum těchto případů. Chlorella obsahuje i vitamin K, který může rušit účinky léků na ředění krve. Pokud takové užíváte poraďte se o chlorelle se svým lékařem. Navíc si dejte pozor i na dodavatele a kupujte jen od prověřených firem – podezřelé nabídky mohou obsahovat více toxických látek, poškodit játra či nervový systém. Ale klid, poškození vznikají až při delším užívání nekvalitní chlorelly.

© 2014-2020 (e)Bylinky.cz