Obyčejné koření nebo zázračný prostředek ke zdraví?

Skořice

O skořici nepochybně slyšel každý z nás. Většinou ale asi ve spojitosti se sladkostmi a dalšími taji vaření. Ne každý tedy ví také o jejích lečivých účincích, kterých rozhodně není málo. Takže pokud vás jen trochu zajímá i přírodní medicína, rozhodně nevynechte tuhle možnost, jak pomoci vlastnímu tělu. Na dalších řádcích se blíže podíváme na to, jak může být člověku právě skořice nápomocná.

Obecně o skořici

Nejdříve je potřeba zmínit několik obecných skutečností ohledně skořice. Tímto označením se rozumí aromatická kůra skořicovníku, což je stále zelený tropický strom. Většina z nás se se skořicí pravděpodobně setkala pouze ve formě koření s nasládlou chutí a charakteristickou a velmi příjemnou vůní. Skořicovníků existuje několik druhů, ale v produkci skořice jsou na prvních místech významu čínský a cejlonský.

Obecně je cejlonská skořice považována za nejkvalitnější. Byla známa již před mnoha lety a používali ji již staří Řekové. Prapůvodně pochází z Asie, ale dneska se s jejím pěstováním lze setkat i v Africe nebo Americe. V procesu jejího pěstování je důležité zásobování spodní vodou, proto se skořicové plantáže vyskytují hodně v blízkosti vodních toků. U nás se poprvé objevila během patnáctého století. Je možné ji využít v širokém spektru odvětví: potravinářství, kosmetice, farmacii, likérnictví a léčitelství. Například ve výrobě léků potlačuje často jejich nepříjemnou chuť. Kromě toho se z ní připravují kořeněné žaludeční likéry či vína. V kosmetice je hojně používána jako přísada do mýdel a prostředků k ústní hygieně. Léčivé účinky rozebereme dále.

Skořice jako lék

Pokud by skořice neměla léčivé účinky, nejspíše se o ní ani nezmiňujeme. Vyrábí se z ní silice, oleje a tinktury. Olej se získává hlavně z listů, větví i kmenů stromu. Silice pak ze sušené vnitřní části kůry – ta je na ně celkem bohatá. Léčivé schopnosti skořice používali už ve starověkém Egyptě a její účinky obdivovali také Egypťané. Sama o sobě působí skořice na chuť jídla, osvěžuje celkově lidské tělo a pomáhá také trávení.

Skořice velmi pomáhá krevnímu oběhu, redukuje krevní tlak a umí pomoci oproti krvácení z nosu. Pro ženy je příhodná při silné menstruaci, případně se dá použít proti silné celulitidě. Protože výborně štěpí tuky, pomáhá velmi při trávení a zlepšuje také metabolismus cukru u lidí s cukrovkou. Krom toho snižuje hladinu špatného cholesterolu, což se taky často hodí. Mnoho studií potvrzuje její účinek v prevenci trombózy, kdy přispívá k ředění krve a brání tak vzniku sraženin. Stimuluje a prohřívá také trávicí trakt a uklidňuje organismus při nevolnosti, nadýmání nebo průjmu. Obraťte se na ni také v případě ztráty apetitu. Působí také proti revmatismu při zevním použití. Má také silné účinky jako dezinfekce a antibiotikum a nebojí se ani bakterií.

Často se užívá i jako účinný prostředek proti nachlazení, kašli a chřipce. Nedávno se začalo mluvit i o jejích účincích proti rakovině, protože je jí připisována schopnost zastavení nežádoucího bujení rakoviny v těle. Dá se říci, že skořice k nádoru nepouští dostatek živin a kyslíku. Dále odstraňuje bolesti svalů a kloubů a díky ní dostanete do těla vápník, vlákninu a mnoho minerálů, hlavně mangan. Je možné mít alergii na skořici, na což si dávejte pozor. Lidé trpící cukrovkou nebo užívající přípravky na ředění krve by měli její použití nejprve probrat se svým lékařem. Další, kdo by to se skořicí neměl přehánět, jsou těhotné ženy.

© 2014-2020 (e)Bylinky.cz