Znáte tibetskou houbu? Máme pro vás všechny informace, včetně negativních účinků.

Účinky tibetské houby

Krom toho, že je Tibet tajemná země opředená mnoha mýty, pochází odsud i velmi zajímavá houba. Možná jste o ní již slyšeli. A protože je velmi prospěšná, není od věci si o ní na dalších řádcích říct trochu více.

Tibetská houba, co to je a co to umí

Tibetská kefírová houba je směs bakterií, kvasinek, bílkovin, tuků a cukrů. Je to vlastně samostatná symbiotická kultura. Pokud bychom ji měli k něčemu přirovnat, připomíná celkem klasický český květák. V momentě, kdy je přelita mlékem spustí tibetská houba kvasný proces. To je možné díky mnoha druhům bakterií a kvasinek, které se v ní nacházejí. Léčebný nápoj se připravuje zamícháním jedné až dvou polévkových lžic s tibetskou houbou v půl litru studeného mléka. Tuto směs pak necháte někde volně fermentovat při pokojové teplotě. Během tohoto zrání je potřeba nápoj občas promíchat lžící (plastovou nebo dřevěnou), aby se k houbě samotné dostalo i mléko, které dosud nic nezasáhlo. Rozhodně se vyhněte lžíci kovové – tibetská houba při styku s kovem ztrácí svoje vlastnosti. Nápoj je hotový v momentě, kdy protřepete sklenici a na její stěně zůstane kefírový povlak. Pak je potřeba plastový cedník a celou várku nápoje přes něj přecedit. I přeceděné tibetské houby je možné použít, takže je můžete nechat ve sklenici a jen dolít čerství mléko. Po dvou týdnech se tibetská houba zdvojnásobí. Skladovat se dá hned několik způsoby. Na krátkou dobu stačí chladnička a nádoba s mlékem. Pokud ji usušíte, vydrží až rok nebo rok a půl. V mrazíku vydrží i několik let. Její kořeny přitom sahají až do Tibetu v třetím tisíciletí před Kristem a také do Kavkazských hor.

K čemu je vlastně dobrá?

Houba samotná vytváří nápoj, který je pro lidské tělo opravdu hodně prospěšný. Kefírové bakterie účinně metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, díky čemuž vzniká kyselý, lehce perlivý a jemně alkoholický nápoj – svou strukturou připomíná řídký jogurt.

Tento druh kefíru se těší stále větší popularitě, hlavně kvůli svým zdravotním benefitům. A tibetská houba také. Nachází se v ní obrovské spektrum bakterií a kvasinek, které vytváří stále proměnlivé prostředí a v mléce se velmi rychle množí. Kromě toho tento domácí kefír je mnohem účinnější než výrobky běžně dostupné na trhu. Ten domácí má mnohem více probiotických organismů. Navíc mu nehrozí zkažení, protože on sám se obvykle neskladuje, ale rovnou konzumuje. Komerční výroba používá pasterizaci, protože výrobky si musí uchovat nějakou životnost. Nápoj z tibetské houby se doporučuje večer přes spaním, po něm už by se nemělo nic konzumovat. Nejúčinnější je dvacetidenní léčebná kůra, po ní pak deset dnů pauza.

Jaké jsou konkrétní účinky?

Mikroorganismy, bakterie a kvasinky působí hlavně ve střevech, kde účinkují proti patogenům tím, že jim vytvářejí velmi nehostinné prostředí. Kefír nedovoluje hromadění a hnití potravy ve střevech a také odkyseluje organismus. V rámci trávicí soustavy bojuje také s přemnoženými bakteriemi a kvasinkami i viry. Posílí navíc i vás imunitní systém a obecně pomáhá s detoxikací organismu. Houba reguluje krevní tlak, rozkládá cholesterol a chrání tak srdce. Jestli máte krevní tlak nízký nebo vysoký, je přitom vlastně jedno, protože tibetská houba ho řádně upraví. Je dobrá i jako prevence nemocí zažívání, léčí vředy a pomáhá na nemoci slinivky, sleziny i jater, dále ledvin a na močové cesty. Její protizánětlivá složka působí na záněty a dodává organismu energii. Podle mnoha zdrojů brzdí vývoje metastáz a brání rychlému stárnutí těla.

© 2014-2020 (e)Bylinky.cz