Zdravotní účinky zeleného ječmene. Objevte tuto výtečnou superpotravinu.

Účinky zeleného ječmene

Není to tak dávno, co se začaly více prosazovat různé zelené a přírodní potraviny. Řadí se sem třeba chlorela nebo i mladý ječmen. Ten mají rády hlavně ženy. Dneska si o něm řekneme něco víc a také o tom, jak působí na organismus člověka.

Zelený ječmen – o co vlastně jde

I jako další přírodní zázraky se také zelený ječmen řadí mezi superpotraviny (superfoods). To jsou potraviny s velmi vysokým obsahem antioxidantů, vitaminů, enzymů a minerálů. Zelený ječmen nechutná sice nijak moc dobře, ovšem jeho dopad na organismus je natolik příznivý, se se vyplatí tohle překousnout a dát mu ve svém jídelníčku šanci.

Zelený ječmen totiž obsahuje mnoho živin v přirozené původní podobě, které současná strava už téměř nenabízí, případně jsou přeraženy mnoha konzervanty a dalšími prvky. Zelený ječmen je sklízen ještě v raném stádiu (kdy má zelenou barvu), protože tehdy je jeho obsah nejbohatší. Pěstuje se po celém světě a to za nejpřísnějších podmínek – jako první se nesmí používat vůbec žádné pesticidy.

Původně pochází z Nového Zélandu. Kdybyste ho srovnali například s pšenicí, dojdete k závěru, že zelený ječmen má 25x více draslíku, 5x více železa, 2x více hořčíku a 37x více vápníku. Už to jsou zajímavé hodnoty a to jsme teprve na začátku. Získává velké množství energie i živin ze země, vzduchu, vody i slunce. Výrazněji se začal využívat před více než třiceti lety a jeho účinky už popsaly mnohé vědecké studie. Podle nich se právě v zeleném ječmeni nachází více než dvacet živých enzymů, které se hodí na všechny pochody a operace v lidském organismu.

Jaké má konkrétní dopady?

Aby správně fungovalo, potřebuje lidské tělo dostatek vlákniny a enzymů ve svém trávicím systému, protože právě ty působí na imunitu i metabolismus. Protože je to zelená potrava, obsahuje chlorofyl. Ten vylepšuje krevní obraz a krom jiných účinků urychluje hojení ran či popálenin a brání zánětům či infekcím. Svým složením přispívá k nasycení organismu a jeho regeneraci. Jeho šťáva obnovuje díky alkalickému pH acido-alkalickou rovnováhu. Díky tomu vytváří zelený ječmen prostředí, kde se příliš nechytají kvasinky, záněty, plísně či rakovinné buňky.

Obsahuje dále vitamíny ve šťávě a funguje tak preventivně proti mnoha nemocem. Šťáva obsahuje vitamin C, E, B a betakaroten. Zelené potraviny obecně podporují funkce organismu a nejsou určeny jen na konkrétní situace, symptomy nebo problémy. zelený ječmen zvládá kožní problémy, anémii nebo krevní obraz. Užijí ho také lidé trpící cukrovkou – upravuje totiž hladinu cukru v krvi. Díky mnoha svým vlastnostem je účinným pomocníkem proti nadváze a také potížích s vyprazdňováním. Pokud se chystáte na půst, rozhodně na zelený ječmen nezapomínejte, protože doplňuje potřebné živiny.

V moderní době je zvláště vítaná jedna vlastnost zeleného ječmene – předchází civilizačním chorobám. Zmirňuje depresivní nálady, a pokud spotřebujete zlepšit spánek, je to právě on, kdo vám může také pomoci. Má protizánětlivé účinky, takže může pomoci s klouby, bolestmi svalů nebo šlach. Tím jeho účinky samozřejmě nekončí – alergie, revmatismus, únava, vyčerpání, borelióza nebo močové cesty. Umí si poradit také s nadváhou, protože dodává enzym cytochrom oxidázy.

© 2014-2020 (e)Bylinky.cz